onsdag 13. mai 2009

Råd til baderomsoppussing!

Å pusse opp bad, er ikke bare bare. Det vet vel de fleste som har vært gjennom det.


1. Hva du må tenke på først

Tenk gjennom ønsker og behov. Surf på nettet og snakk med folk om hvor de har har fine baderomsprodukter til gode priser. Jo mer du vet, desto enklere er det å gå til en baderomsbutikk og få tegnet det badet du ser for deg.


2. Hvordan finne gode håndverkere

Gå til kjente firmaer som gir garanti. Spør om godkjente papirer og våtromssertifikat. Husk at bittesmå feil kan gjøre stor skade, og ufaglærte tilbyr ikke å komme tilbake året etter for å rette opp eventuelle skader. Det er ingen lov om at du ikke kan legge menbran eller rør på badet ditt selv, men du får ikke igjen noe forsikringspenger den dagen det oppstår en feil.Hent inn anbud fra flere firmaer så du kan sammenligne priser for å få mest bad for pengene.


3. Hva fagfolk må ta seg av

Det du bør sette bort, er jobben til elektriker, rørlegger og snekker eller murer til å legge membran. Beregn tre besøk av elektriker, tre til fire besøk av rørlegger og en dags jobb til membranlegging. Resten kan du gjøre selv.


4. Kostnader

Mye kommer an på valg av fliser, toalett og innredning. Et gjennomsnittsbad ligger på 150 000 - 200 000 kroner. I et lavprisbudsjett må du beregne 30 000 - 40 000 kr til rørlegger, 20 000 - 25 000 kr til ekektriker, og ca 10000 kr til legging av membran. Tilsammen 75 000 kr til håndverkere, resten er opp til hver enkelt.


5. Hva en bør legge pengene i

Et bad har en levetid på 25 - 30 år. Dermed er det lurt og tenke langsiktig når det gjelder valg av møbler og fliser osv. Bruk penger på håndverkere og velg interiør som du kan trives med i flere år framover.


6. Hvordan unngå de vanligste feilene

Det skjer en del feil rundt sluket. her blir det ikke alltid tett, noe som fører til vannskader.Det er viktig å bruke fagfolk for å unngå dette. Noen ganger renner vannet vekk fra sluken, mens andre finner ujevn flislegging og kosmetiske feil. Den beste løsningen for å unngå irritasjon etter at badet er ferdi, er å bruke fagfolk som kan jobben sin. Dyrere der og da, men i lengden sparer man på det.


7. Må man ha fliser på badet?

Det finnes mange alternativer. Du kan f.eks ha linoleum på golvet, og plater eller panel på veggen. I dusjhjørnet må man ha plater som tåler vann eller fliser. Ellers er det bare å la fantasien løpe fritt.


8. Hvordan få alt til å henge sammen stilmessig

Surf på nettet og få tak i brosjyrer fra forskjellige butikker. Gjør et utvalg av det du ser for deg. besøk en baderoms- eller rørleggerforetning og få hjelp til å tegne inn farge på fliser, dusj,toalett, møbler osv. Slik får du en helhetsfølelse, og ser om du er på riktig vei.


9. Hvor lang tid tar det å pusse opp badet?

Man må regne med fire til fem uker fra man starter til det er helt ferdig. Skal taket løftes eller vegger flyttes, må det beregnes mer tid. Husk at det kan være flere ukers leveringstid på møbler, så sjekk dette før du bestiller håndverkere. Levrandører i utlandet holder stengt flere uker om sommeren.


Les deg opp på hva som er viktig å tenke på når du pusser opp badet, og følg med på håndverkerne underveis. Still heller et spørsmål for mye, enn et for lite. Slik kan misforståelser unngås, og penger og tid spares. Ikke reis på ferie mens badet pusses opp!



Smarte nettsider når man tenker på å pusse opp bad:


ffv.no er Fagrådet for våtrom sin hjemmeside. Her får du råd, og svar på spørsmål om oppussing av bad i tillegg til oversikt over fagfolk.


bygguiden.no har en egen temaportal om bad, med oversikt over fagfolk, nyheter og tips.




kilde: Rom 123, utgave 2/2009


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar